top of page

Çene Ortopedisi Nedir?

Ortodonti çeşitli nedenlere bağlı olarak diş dizilerinde oluşan bozuklukları, hareketli ve sabit düzenekler ile düzelten; çene ortopedisi ise alt ve üst çenenin birbiri ile ya da yüz ile olan uyumsuzluklarını düzelten ortodontik tedavileri kapsar.

Günümüzde teknolojinin gelişmesine bağlı olarak sadece çocuklarda değil erişkinlerde de her iki tedaviyi uygulamak mümkündür.

Düzensiz diş dizileri, yer darlığına bağlı olarak oluşan çapraşıklıklar, çeşitli sürme bozukluklarına bağlı dişlerin olması gereken yer yerine başka bir konumda yerleşmesi gibi sorunları sabit düzenekler (braket ve tel takılarak) ya da daha hafif sorunlarda takılıp çıkartılan şeffaf plaklar ile düzeltmek mümkündür.

Bu tedaviler, bir veya iki dişi ilgilendiren sorunlar ise, genellikle 3-4 ay, diş sayısı daha fazla olduğunda ise yaklaşık 18-24 ay sürebilir.

Üst veya alt çenenin gereğinden fazla önde/arkada olması, ön bölgede oluşan açıklık gibi çene kemiklerini ilgilendiren ortopedik sorunlar ise çocuklarda vakanın ihtiyacına göre çeşitli ağız dışı başlıkların, yüz maskelerinin; sabit ya da hareketli ağız içi aygıtların kullanılması ile düzeltilir. Bu tedaviler birkaç aşamalı olabilir.

Örneğin vakada üst çene geriliği var. Tedaviye 8 yaşında (ağız dışı) yüz maskesi kulanılmasıyla başlanır. Bu tedavi 6 ay sürer (vakaya göre değişir) ve üst çenenin yeterince öne alınması başarıldıktan sonra (iskeletsel bozukluğun giderilmesinden sonra) aktif tedavi sonlandırılır. Sonrasında daimi dişler sürene kadar beklenir ve hasta 6 aylık sürelerle görülmek üzere pasif takibe alınır. Daimi dişler sürdükten sonra bu kez çapraşıklığın düzeltilmesi ve alt çene ile üst çene arasındaki ideal kapanış ilişkisinin kurulması için sabit ortodontk tedaviye (braket ve telin takılması) geçilir. 

 

Tedavi ortalama 1 yıl sürer (vakaya göre değişir) ve ortodontik tedavi sonlandırılır. Böylece toplam aktif tedavi süresi 18 ay sürmüş, ancak hasta ortodontist tarafından 8-13 yaş arası 5 yıl boyunca takip edilmiş olacaktır.

bottom of page